Thema dertien - KCRMW - Kunst- en Cultuurroute Midden Walcheren

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Thema dertien

Route info

Het thema is dit jaar 'Dertien' (13).

Omdat het dit jaar de 13e keer is dat de KCRMW gehouden wordt, dachten we dat het getal 13 een thema zou kunnen zijn om iets mee te doen.

Met Google kun je lezen wat het getal 13 wereldwijd zoal inhoudt. Het brengt niet altijd ongeluk…

  • Het getal 13, geluk of ongeluk? bijgeloof of echt? Dertien is een meer dan twaalf, in het decimale stelsel geschreven als 13, één maal tien plus drie. Het getal wordt gezien als het ongeluksgetal. Zelfs het woord ongeluksgetal heeft dertien letters.


  • Toch is 13 niet alleen in numerologie een mooi getal, ook universeel is het niet negatief. Zeus troonde vaak te midden van twaalf andere goden. Voor de Maya’s was het eveneens een heilig getal. Ze kenden 13 kosmische punten: het centrum van de wereld, vier windrichtingen op aarde, vier in de hemel en vier in de onderwereld. Hun dagen werden dan ook genummerd van 1 tot en met 13 en hun ingewikkelde kalender berekeningen zijn gebaseerd op combinaties van dat getal.


  • 12 voltooid een cyclus, er zijn 12 astrologische tekens, 12 maanden. 13 herbegint de cyclus. Dus is het een getal van transformatie of het begin van een nieuwe cyclus of een nieuwe ronde op de spiraal. 13 is dan ook wel een positief getal, het maakt het evenwichtige getal 12 volledig bijvoorbeeld: 12 planeten + 1 zon, 12 apostelen + 1 Jezus, 12 ridders + 1 koning Arthur, 1 erbij maakt het getal 12 levensvatbaar, het getal krijgt een richtingaanwijzer, een doel.


  • Het getal 13 is ook in onze samenleving lang een veilig en gewaardeerd getal geweest. Het is door twaalf vervangen omdat het praktischer is om daarmee te tellen en te rekenen. Om de bevolking af te leren het getal dertien te blijven gebruiken werd hen wijs gemaakt dat het ongeluk zou brengen. De voorbeelden werden al vlug gevonden. Tegenwoordig in de moderne wereld is het getal 13 het meest bekende voorbeeld van bijgeloof. In een vliegtuig zal u geen plaats op rij 13 krijgen, want die rij bestaat gewoonlijk niet. Veel hotels en ziekenhuizen hebben geen kamer met het nummer 13, en vaak geen 13e verdieping. Er zouden hele steden bestaan zonder huizen met huisnummer 13.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu